Od 1. júla 2024 končí odvodová úľava pre potravinárske podniky, ktorá bola podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) kľúčovým nástrojom na zamedzenie hospodárskych škôd a zastabilizovanie situácie v potravinárstve a poľnohospodárstve.
Potravinári tak stratia významnú formu pomoci, na ktorú mali nárok počas obdobia od 1. augusta 2023 s jednou mesačnou prestávkou až do 30. júna 2024. Odvodová úľava, umožnená Európskou komisiou v rámci Dočasného krízového rámca, pomáhala slovenským potravinárskym firmám znížiť náklady na ľudskú prácu. „Je to rozhodnutie Európskej komisie, ktoré nám ostáva len rešpektovať. Preto musíme teraz zintenzívniť podporu pre potravinárske odvetvie z národných zdrojov,“ uviedol Andrej Gajdoš predseda SPPK. Dodal, že bez rýchlej náhrady za túto pomoc sa dá očakávať zvýšenie cien potravín.
Podpredseda SPPK pre potravinárstvo Marián Šolty upozornil, že pre mnohé potravinárske podniky bude ťažké udržať súčasné cenové relácie bez odvodovej úľavy, ktorá predstavovala úsporu približne 190 eur mesačne za jedného zamestnanca. „Takto sa nedá stabilne podnikať a plánovať výrobu. Myslím si, že na Slovensku po 1. júli nebude existovať veľa takých podnikov, ktoré po zrušení odvodovej úľavy nebudú zvyšovať ceny svojich potravinových výrobkov. Ako máme za zmenených podmienok dodržiavať doteraz platné cenové relácie?“ zdôraznil Šolty.
SPPK navrhuje prijatie nových opatrení na podporu potravinárov, ako je oslobodenie povinných príplatkov za prácu v sobotu a nedeľu, nočnú prácu a prácu počas sviatkov od daní a odvodov na strane zamestnanca a od odvodových povinností zamestnávateľa, aspoň na obdobie jedného roka. Taktiež navrhuje aj dlhodobé systémové riešenie odvodových úľav mimo Dočasného krízového rámca.
SPPK upozornila, že okrem tohto sa diskutuje aj o pripravovanej novele zákona o cenách, ktorú Ministerstvo financií SR plánuje zaviesť od 1. januára 2025. SPPK dodalo, že rezort financií ňou chce zaviesť povinnosť, aby obchodníci na dennej báze oznamovali ministerstvu financií spotrebiteľské ceny vybraných potravín. „Momentálne sa uvažuje o necelej tridsiatke potravín vrátane rôznych druhov chleba, múky, mlieka a mliečnych výrobkov, mäsa, ovocia, vajec, cukru alebo zemiakov,“ uviedol Andrej Gajdoš, predseda SPPK.
Táto legislatívna zmena by zaviedla povinnosť obchodníkov denne oznamovať spotrebiteľské ceny vybraných potravín, čo by podľa SPPK mohlo ďalej znevýhodniť slovenských potravinárov v konkurenčnom boji s lacnejším dovážaným tovarom. „Bez dostatočne silnej podpory štátu budú slovenskí potravinári v obrovskej konkurenčnej nevýhode,“ dodal Marián Šolty s tým, že s veľkou pravdepodobnosťou si spotrebiteľ vyberie nákup tam, kde dostane lacnejší chlieb alebo ovocie.