Viac

    Slovenskí ovocinári začali v sadoch bojovať s jarnými mrazmi

    Slovenskí ovocinári začali bojovať s jarnými mrazmi. Vo väčšine ovocných sadov sa už uplynulú noc rozhoreli ohne, ktorými pestovatelia zohrievali studený vzduch okolo rozkvitnutých stromov, aby zachránili tohtoročnú úrodu. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

    --- Reklama ---

    Spresnila, že v sadoch majú ovocinári už niekoľko dní pripravenú v pohotovosti protimrazovú ochranu – protimrazovú závlahu, parafínové sviece, no najviac piecky a peletky, ktoré majú lepšiu výhrevnosť a horia aj dlhší čas. Množstvo 15 kg peletiek dokáže horieť v piecke približne šesť až sedem hodín. Na jeden hektár sadu potrebujú pestovatelia asi 200 takýchto piecok na pelety, ktoré obsluhuje niekoľko ľudí.

    Poznamenala, že ovocinári počas uplynulej noci ešte nezohrievali vzduch na plný výkon. Pod stromami horela v priemere každá druhá svieca. Záležalo od teploty vzduchu a terénu, pre aký typ protimrazovej ochrany a mieru výhrevnosti sa rozhodli.

    Slovenskí ovocinári začali bojovať s jarnými mrazmi. Vo väčšine ovocných sadov sa už uplynulú noc rozhoreli ohne.

    Holéciová doplnila, že ovocinári sú zatiaľ spokojní. Podarilo sa im zohriať vzduch tak, aby neklesol pod mínus dva stupne Celzia. Teplota mínus jeden je pre marhule ešte znesiteľná. Nižšia teplota by už však poškodila alebo až zničila kvitnúce púčiky stromov.

    --- Reklama ---

    „Sme ešte len na začiatku tohto každoročného zápasu s prírodou počas jarných nocí. Úvod sme však zvládli. Príroda je však nevyspytateľná, preto počítame aj s ďalšími mrazivými nocami. Sme pripravení zasahovať v sadoch aj v najbližších dňoch až týždňoch, aby sme čo najviac minimalizovali riziko strát na úrode. Je to pre nás mimoriadne náročné obdobie,“ povedal predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga.

    Uplynulé chladné noci práve vďaka protimrazovej ochrane podľa neho zatiaľ ovocné stromy teda výraznejšie neohrozili. Ovocinári však aj naďalej budú sledovať predpoveď počasia a v prípade potreby nanovo zasiahnu.

    Kvety podľa Vargu sa totiž môžu poškodiť aj tak, že kvetenstvo prechladne, a to už pri mraze mínus jeden stupeň Celzia. Mrazom zasiahnuté plody sa nevyvíjajú súmerne a často sa stane, že na začiatku leta ešte pred dozretím opadnú. Niektorí ovocinári preto začínajú s ochranou stromov už pri teplote plus jeden stupeň Celzia.

    Holéciová dodala, že aktuálne v prírode kvitnú najmä marhule, ale už aj slivky. Nasledovať budú broskyne a čerešne. Na niektorých miestach už zakvitli dokonca aj jablone a hrušky, čo je príliš skoro. Ovocinári si taký skorý nábeh jari nepamätajú. Zaznamenal sa historicky najteplejší február a v niektorých oblastiach Slovenska sú ovocné stromy už niekoľko dní v plnom kvete. Dokonca miestami na juhu Slovenska už marhule aj odkvitli.

    Zdroj :
    TASR

    Autor

    Peter Strhan
    Peter Strhan
    Na EMEFKA Daily sa venujem predovšetkým aktuálnym správam zo Slovenska aj zo sveta. Je mi blízka história a politika.

    Najnovšie články

    Súvisiace články

    rady ohľadom kúpania

    Väčšina umelých i prírodných kúpalísk na Slovensku je v prevádzke. Kde sa neodporúča kúpanie?

    Súd v Trnave rozhodol. Juraj Csiffary bude vyšetrovaný vo väzbe za vraždu 31-ročnej Cynthie

    Zdanenie obchodných reťazcov by spôsobilo skokové zdraženie potravín, upozorňuje aliancia moderného obchodu

    2023 bude najteplejším

    Dnes bude na Slovensku jasno až polojasno, s teplotami do 32 stupňov Celzia

    Po tejto pracovnej pozícii je na Slovensku veľký dopyt. Najšikovnejší zarobia mesačne aj 1 700 eur

    Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR dosiahla v roku 2023 hodnotu 1430 eur. Medziročne sa zvýšila o 9,7 %.

    Zavádzanie nových selektívnych daní nie je udržateľným spôsobom na riešenie deficitu, hovorí RÚZ

    ŠÚKL sťahuje z trhu jednu šaržu lieku na liečbu hyperkinetickej poruchy

    Manželka s ním odmietla piť, hodil po nej sekeru

    Jeden Slovák vypije ročne priemerne 10,5 litra čistého alkoholu. Z nového prieskumu WHO vyplývajú hrozivé údaje