Viac

    Ako pripravovať a skladovať potraviny v lete? Odborníčka radí, toto treba vedieť

    Pri príprave a skladovaní potravín treba byť opatrný. Pozor si treba dávať najmä v letnom období, ktoré sa spája s vyššími teplotami či cestovaním. Upozornila na to zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na hygienu výživy a bezpečnosť potravín Katarína Kromerová. Poukázala pri tom na zásady prevencie, ktoré spracovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

    --- Reklama ---

    Jednou z nich je udržiavanie čistoty. Odborníčka pripomenula dôležitosť čistenia plôch a zariadení používaných na prípravu jedál aj umývania rúk. Poukázala pritom na mikroorganizmy, ktoré sa môžu prenášať rukami, ale môžu byť aj na utierkach či náradí. „Aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a vyvolať choroby spôsobené jedlom,“ poznamenala.

    Apelovala tiež na oddeľovanie surových potravín a uvarených pokrmov. „Surové potraviny, predovšetkým mäso, hydina a ryby, ako aj ich šťavy, môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa môžu prenášať na ostatné potraviny počas prípravy jedál a skladovania,“ vysvetlila. V lete neodporúča skladovať jedlá príliš dlhý čas, dokonca ani v chladničke.

    Pri príprave a skladovaní potravín treba byť opatrný. Pozor si treba dávať v lete, ktoré sa spája s vyššími teplotami či cestovaním.

    Ľudia by podľa slov Kromerovej mali byť dôkladní aj pri ohrievaní a varení pokrmov. „Správna tepelná úprava zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Štúdie preukázali, že varenie potravín pri teplote 70 stupňov Celzia môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť pre konzumáciu,“ dodala. Pokrmy treba podľa nej uchovávať buď v teplom stave (okolo 60 stupňov Celzia), alebo v chlade (pod päť stupňov Celzia). „Chybou je uloženie väčšieho množstva potravín, ktoré sú ešte teplé, do chladničky. Môžu sa tak pomnožiť mikroorganizmy,“ skonštatovala. Odporučila, aby ľudia pri cestovaní uprednostnili potraviny, ktoré si nevyžadujú chladenie, prípadne ich počas cesty uskladnili v prenosnej chladničke.

    --- Reklama ---

    Odborníčka zdôraznila aj potrebu používania zdravotne bezpečnej vody a surovín. „Nekonzumujte potraviny s narušeným obalom, zmeneným vzhľadom, farbou, chuťou alebo po uplynutí dátumu spotreby,“ apelovala. Ľudia by si mali podľa nej vyberať čerstvé a zdravé potraviny. Pripomenula tiež dôležitosť umývania ovocia a zeleniny pitnou vodou. „Kupujte len také množstvo a druhy potravín, ktoré ste schopní skonzumovať do vyznačeného dátumu spotreby a pre ktoré máte zaistené podmienky skladovania podľa pokynov výrobcu na obale,“ uzavrela.

    Zdroj :
    TASR

    Autor

    Najnovšie články

    Súvisiace články

    Druhá zahraničná cesta prezidenta Petra Pellegriniho viedla do Poľska, kde ho dnes vo Varšave prijal poľský prezident Andrzej Duda.

    Prezident SR odsúdil streľbu na D. Trumpa a prerastanie násilia do politiky

    Po páde stanu na festivale Pohoda zasahovalo 30 hasičov

    Polícia začala pre pád stanu na festivale Pohoda trestné stíhanie

    Slovensko zažíva energetickú kalamitu. Bez prúdu je viac ako 10-tisíc domácností na celom území krajiny

    Pandemická skupina má o zdravotných predpisoch rokovať opäť v auguste

    Hygienickým požiadavkám na kúpanie nevyhoveli 4 vodné plochy a jedno kúpalisko

    Ak potrebujú slovenské domácnosti šetriť, 66 % z nich obmedzí najmä nákupy oblečenia. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti KRUK.

    Slováci riešia obsah svojej poistky až, keď je neskoro

    podvodom vylákali takmer 30-tisíc eur

    Viac než polovica zamestnancov považuje možnosť pracovať z domu za samozrejmosť, ukázal prieskum