Štatistici prichádzajú z mesiaca na mesiac s priaznivými správami o klesajúcej inflácii. Veľkým dielom k tomu prispieva pomalšia potravinová inflácia. Z potravín zlacneli oleje, maslo či vajíčka. V tunajších obchodoch boli vajíčka vo februári o 11 percent lacnejšie ako pred rokom. V českých však zlacneli až o 30, v maďarských o 20 percent medziročne.
Od začiatku roka sú vajíčka na slovenskom spotrebiteľskom trhu stále o 70 percent drahšie ako v počiatkoch zdražovania, teda koncom roka 2021. To je takmer najviac z celej Európskej únie. Výraznejšie zdražovanie za toto dlhšie obdobie zaznamenalo iba Bulharsko.
V ostatných krajinách Únie ceny vajec buď nevyleteli tak vysoko, alebo z nadmerného rastu, ako napríklad v Maďarsku, výraznejšie klesli. Svoju pôvodnú cenu spred dvoch rokov v Maďarsku dnes prekračujú o polovicu, v Rakúsku či Poľsku o 20 až 30 percent. Slovensko so 70 percentným a Bulharsko s takmer 80 percentným navýšením značne vyčnievajú z radu európskych krajín.
Vo februári zlacnelo maslo a olej takmer vo všetkých európskych krajinách. Dvojročné úpravy slovenských cenoviek masla a olejov skončili začiatkom tohto roka pod priemerom Únie. Prekračujú svoje východiskové ceny, ale v menšej miere, ako vo väčšine štátov EÚ. Najmä cena olivového oleja poskočila až o polovicu, keď ju porovnávame s počiatkami zdražovania. V Česku olivový olej zostal až o 86 percent, v Maďarsku o 80 percent drahší.
Spotrebiteľské ceny potravín reagujú na pokles cien agrokomodít a výrobcov potravín. Upokojenie potravinovej inflácie je pravdepodobne dočasné. Ohrozením sú nielen geopolitické a klimatické riziká, ale aj konsolidačné opatrenia na zmiernenie deficitu verejných rozpočtov.