Potravinárskym podnikom sa bude od začiatku marca ľahšie podnikať. Ministerstvo zdravotníctva totiž svojím opatrením ruší požiadavky, ktoré sú podľa prevádzkovateľov potravinárskych podnikov v praxi vo viacerých prípadoch nerealizovateľné.
Prvá požiadavka sa týka minimálnej relatívnej vlhkosti vzduchu v suchých skladoch na úrovni 65 %. Tá sa zníži na 35 %. Najmä počas zimných mesiacov pri zapnutom vykurovaní podľa ministerstva nie je možné dodržať spodný limit vlhkosti. „Ak by sa v praxi požiadavka striktne dodržala, muselo by sa umelo zvlhčovať, čo nie je z hľadiska bezpečnosti potravín nevyhnutné, naopak, nesprávnym zvlhčovaním by sa mohli poškodiť a kontaminovať určité druhy potravín,“ upozorňuje ministerstvo.
Druhou požiadavkou je oddelený vstup na príjem potravín a oddelený vstup pre príchod kupujúcich v predajniach potravín. Takáto povinnosť sa odstraňuje. „Požiadavka na dispozičné a stavebné riešenie predajní, ktoré by umožňovalo oddelený vstup na príjem potravín a oddelený vstup pre príchod kupujúcich, je nadbytočná a vo viacerých prípadoch nerealizovateľná, napríklad v obchodných centrách,“ tvrdí ministerstvo zdravotníctva.
Prevádzkovatelia potravinárskych podnikov majú podľa rezortu zavedené systémy na zabránenie krížovej kontaminácie pri príjme tovaru a príchode kupujúcich a odstraňovaní odpadu, tieto činnosti sa uskutočňujú v odlišných časoch. Približne tisícka predajcov potravín by mala zrušením tejto povinnosti ušetriť zhruba 725-tisíc eur.