Výživové doplnky sú na Slovensku mimoriadne obľúbené. Potvrdzuje to nedávny prieskum nadnárodnej lekárenskej skupiny pilulka.sk a výskumnej agentúry Behavio. Až 92 % dospelej populácie Slovenska užíva v nejakej forme výživové doplnky, pričom 70 % z nich tak robí pravidelne niekoľkokrát do mesiaca. „Je vidieť veľká snaha podporiť svoje zdravie, čo je výborná správa. Bezmála 70 % mužov aj žien priznáva, že doplnky užívajú niekoľkokrát do mesiaca,“ hovorí Petr Kasa, zakladateľ skupiny pilulka.sk.
Prieskum tiež ukazuje, že tieto produkty najčastejšie užívajú ľudia vo veľkých mestách nad 10-tisíc obyvateľov, ktorí sú finančne zabezpečení, no zároveň často trpia psychickou nepohodou. Najviac rozvedených (66 %), bezdetných (55 %) a slobodných (51 %) Slovákov užíva výživové doplnky denne alebo niekoľkokrát týždenne, nezávisle od veku a pohlavia.
„Historicky najviac nákupov na internete robia ženy, čo dokazujú aj naše dáta z predaja. V kategórii výživových doplnkov pre ženy sme zaznamenali medziročný nárast o takmer 300 % za prvé štyri mesiace tohto roka,“ dodáva Kasa. Veľký záujem je o produkty ako biotín, teda vitamín na vlasy a nechty (59 % nárast), lipozomálne vitamíny, ktoré podporujú lepšiu vstrebateľnosť vitamínov (38 %). Tretinové nárasty vnímajú pri nákupe enzýmov, vitamínov pre dojčiace matky a betaglukánoch. Zvyšuje sa tiež záujem o vitamíny na odvodnenie, kombinácie vápnika, horčíka a zinku či gingo bilobu.
Pri výbere výživových doplnkov sa až 43 % Slovákov spolieha na informácie z internetu alebo priamo na výrobku. Každý štvrtý respondent priznal, že rozhodujúce sú pre neho odporúčania na sociálnych sieťach. Tretina spotrebiteľov sa radí s lekárom a štvrtina s rodinou. Odporúčania lekárnikov alebo priateľov tiež hrajú úlohu.
Nutričný poradca Miloslav Šindelář zdôrazňuje význam prispôsobenia doplnkov individuálnym potrebám. „Každý človek potrebuje iný výživový doplnok. Doplnky stravy fungujú hlavne vtedy, keď máme v strave niečoho nedostatok,“ vysvetľuje a dodáva, že výživové doplnky by mali dopĺňať, nie nahrádzať pestrú a vyváženú stravu.
Podľa Šindelářa by mali obyvatelia vnútrozemských krajín dbať na nedostatočný príjem Omega 3 mastných kyselín, ktoré môžu dlhodobým užívaním znižovať riziko srdcovocievnych ochorení. „Výživové doplnky však treba brať ako akúsi čerešničku na torte. Doplnky stravy by už od slova „doplnky“ mali len dopĺňať pestrú, vyváženú stravu. Nikdy by ju nemali nahrádzať,“ upozorňuje. Prieskum bol realizovaný na reprezentatívnej vzorke tisíc ľudí.